Behangklaar maken van een wand

Waarom moet een wand behangklaar zijn? Voordat je kunt starten met behangen is het belangrijk dat de ondergrond goed is.

De voornaamste reden is dat vliesbehang alleen goed hecht op een vlakke muur, er mogelijk dus geen oneffenheden zijn.

Zowel pitten als uitstulpsels zie je door behang heen, dit is de reden waarom er vaak gekozen wordt om een filmlaag aan te brengen.

Dit is een dunne stuclaag die de wanden weer glad maakt, het is een goedkope manier om de juiste ondergrond te realiseren.

Vragen of snel contact? Vraag een offerte aan of bel ons: 030-2072024

Het behangklaar stucen van een wand is nodig omdat je een goede ondergrond wilt voor het behang.

Waarom Is Behangklaar Maken Zo Belangrijk?

Een goede voorbereiding is essentieel voor een professioneel uitziende afwerking.

Hier zijn enkele redenen waarom het behangklaar maken van een wand zo belangrijk is:

  1. Strakke afwerking: Als je direct behang aanbrengt op een onregelmatige of beschadigde muur, zal het behang zich aanpassen aan de vorm van de muur. Dit betekent dat scheuren, bulten en andere oneffenheden zichtbaar blijven, zelfs na het behangen. Door de muur eerst behangklaar te maken, zorg je ervoor dat het behang glad en strak op de muur komt te liggen.
  2. Beter hechting: Een egale muur zorgt ervoor dat het behang beter hecht. Oneffenheden, stof of loszittend pleisterwerk kunnen ervoor zorgen dat het behang niet goed blijft zitten, wat kan leiden tot loslatende of bobbelende stukken behang.
  3. Langere levensduur van het behang: Een goed voorbereide muur zorgt ervoor dat je behang langer meegaat. Als het behang stevig en gelijkmatig aan de muur is gehecht, is de kans kleiner dat het op den duur gaat scheuren of loslaten.
  4. Makkelijker aanbrengen: Behangen is veel eenvoudiger als de muur glad is. Je kunt het behang zonder problemen op de muur aanbrengen, zonder je zorgen te maken over hobbels of onregelmatigheden die de installatie bemoeilijken.

Hoe Maak je Een Wand Behangklaar?

Het behangklaar maken van een wand kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de staat van de muur. Hier zijn de belangrijkste stappen om je wand goed voor te bereiden:

  1. Verwijder oud behang of verf: Zorg ervoor dat de muur schoon en vrij is van oud behang of schilferende verf. Gebruik een behangstomer om oud behang te verwijderen en schuur of krab afbladderende verf van de muur.
  2. Vul gaten en scheuren: Gebruik een vulmiddel om gaten, scheuren en andere beschadigingen op te vullen. Zorg ervoor dat je de muur na het vullen gladschuurt voor een gelijkmatig oppervlak.
  3. Repareer beschadigd pleisterwerk: Als het pleisterwerk op je muur beschadigd is, moet dit eerst worden gerepareerd. Beschadigd pleisterwerk kan het behangproces bemoeilijken en ervoor zorgen dat het behang niet goed hecht.
  4. Grondlaag aanbrengen: Voor een optimale hechting kun je een voorstrijkmiddel of primer aanbrengen. Dit helpt om de zuigkracht van de muur te verminderen en zorgt ervoor dat het behang gelijkmatig blijft zitten.

Behangklaar vs. Sausklaar: Wat is het Verschil?

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen behangklaar en sausklaar maken van een wand.

Een behangklare muur hoeft niet zo perfect glad te zijn als een sausklaar gemaakte muur, omdat het behang kleine oneffenheden kan verbergen.

Bij een sausklaar gemaakte muur wordt er echter gestreefd naar een perfect glad oppervlak dat geschikt is om direct geschilderd te worden. Dit vergt meestal meer werk en een hogere mate van afwerking.

Als je van plan bent om een muur te behangen, is het dus voldoende om de muur behangklaar te maken, wat tijd en kosten kan besparen in vergelijking met het sausklaar stucen van de wand.

Wat Zijn de Kosten voor Behangklaar Maken?

De kosten voor het behangklaar stucen van een muur kunnen variëren afhankelijk van de staat van de muur en het aantal reparaties dat nodig is. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €5 en €15 per vierkante meter.

Als er veel scheuren of gaten gerepareerd moeten worden, kan de prijs hoger uitvallen.

Zijn jouw muren klaar om te behangen?

Het behangklaar maken van een wand is een belangrijke stap als je een strak en professioneel resultaat wilt bereiken bij het aanbrengen van behang.

Door de muur goed voor te bereiden, zorg je voor een gladde, egale ondergrond die ervoor zorgt dat je behang goed hecht en lang mooi blijft.

Hoewel het wat extra tijd en kosten met zich meebrengt, is het behangklaar maken absoluut de moeite waard voor een perfect eindresultaat.

Vragen of snel contact? Vraag een offerte aan of bel ons: 030-2072024